Nu är det snart dags för nytt år och här kommer din guide till att göra det ditt bästa år någonsin,

Inför denna uppgift behöver du avsätta tid och verkligen ge dig själv möjlighet att reflektera, du kan göra den ensam eller tillsammans med någon annan. Skriv ner dina svar på det sätt som passar dig bäst!

1. Håll dig borta från energitjuvar.

Släpp taget om personer som tar din energi. Personer som enbart delar med sig av klagomål, problem, katastrofer, rädslor och som dömer andra. Personer som aldrig kan dela med sig av något positivt eller glädjefyllt. Personer som aldrig ser dig eller lyssnar till det du har att säga med ett genuint intresse. Personer som enbart pratar om sig själva och vill ha all uppmärksamhet.

Uppgift:

Vilka personer vill du släppa taget om?

Vilka personer som ger dig energi vill du spendera mer tid med?

2. Säg NEJ och säg JA.

Ge dig tid att känna in vad du verkligen vill innan du ger ett svar. Låt svaret komma från ditt innersta sanna du, utan några krav eller förväntningar på dig. Ge ett äkta sant svar. Tacka NEJ till det som tar emot, som du verkligen inte vill göra. Säg JA till allt som känns lustfyllt och som du har tid och energi till att göra.

Uppgift:

Vad vill du säga nej till under 2018?

Vad vill du säga ja till under 2018?

3. Skala av.

Om möjligt, skala av och ta bort allt som du inte tycker är lustfyllt. Delegera det som går både inom arbetet och privat. Lägg så mycket tid som möjligt på det som är lustfyllt. Det betyder inte att du undviker ansvar, utan tvärtom. Du läger din tid på det som är betydelsefullt i ditt liv, vilket är olika för olika personer. Det du tycker är tråkigt gillar någon annan.

Uppgift:

Vad vill du skala av, ta bort under 2018?

Vad vill du delegera bort under 2018?

4. Rensa ut.

Oreda och en massa saker som samlas på hög slukar energi. Gör dig av med det du inte behöver, rensa garderoben, lådorna, datorn, mejlen etc. Behåll enbart det du använder och som du älskar, skänk bort resten eller sälj det. Det är enormt befriande att rensa ut gammalt för att ge plats åt ny flödande energi. Håll dig borta från konsumtionsfällan, köp enbart det du behöver eller oemotståndligt älskar och ingenting annat.

Uppgift:

Vad behöver du rensa ut?

När ska du gör det?

Vad behöver du endast köpa under 2018?

5.Håll dig skuldfri.

Det ger sinnesro att veta att vi inte är skyldiga någon annan något. Betala räkningar och avgifter i tid för att sen se vad du kan spendera på annat.  Sätt upp ett månadssparande på 10 % av din inkomst.

Uppgift:

Vilka skulder vill du betala av?

När ska det göras?

6. Ta tag i det som känns jobbigt och bli av med surdegarna 

Att konfrontera svåra situationer är det mest hälsosamma sättet att hantera dom och inte låta dom bli värre. Uppskjutning och ignorans kan orsaka stress, skapa oro, svårigheter att fokusera på annat och att problemet blir ännu svårare att lösa. Ta tag i det direkt (ex. din relation, vänskap, släktskap, arbetssituation etc.) och utgå från en kärleksfull varm plats i dig med viljan om att lösa situationen/problemet. Att stå upp för dig själv och det du tror på stärker din självkänsla och ditt värde.

Uppgift:

Vem eller vad behöver du konfrontera?

När och hur ska du göra det?

7. Acceptera.

Att acceptera det som är eller har varit är inte att ge upp. Inget får dig att förlora mer energi än att kämpa emot och slåss mot en situation du inte kan förändra. Om du inte kan göra något åt situationen/händelsen så acceptera att det är som det är. Hat, bitterhet och vrede är känslor som inte ger oss något gott. När vi beslutar oss för att inte ge bränsle åt dessa känslor så förbättras allt i våra liv. När vi accepterar att vi inte kan förändra något har vi även möjligheten att ändra vår plan och söka nya möjligheter, nya sätt att förhålla oss till det som är med mer energi och kärlek.

Uppgift:

Vad är det som du inte kan förändra och behöver acceptera?

Hur kommer du att hantera situationen framöver?

8. Omfamna och förlåta dig själv.

Är det något du själv har gjort som skapar obehag inom dig så förlåt dig själv och omfamna dig . Du mår inte bättre av att slå på dig själv med kritiska tankar, det som är gjort är gjort. Be om förlåt om du har den möjligheten och om du inte har det så förlåt dig själv. Vi utsätts för utmaningar i livet som väcker känslor och vi agerar inte alltid så som vi kanske borde göra, vi är människor och vi gör fel och vi kanske inte visste bättre just då. Släpp taget om det som har varit och lev här och nu. Förlåt dig själv och ge dig själv en varm kram.

Uppgift:

Vad behöver du förlåta dig själv med?

9. Ta hand om dig.

För att kunna njuta av livet och allt som det ger oss så måste vi ta hand om våra kroppar. Avgifta, meditera, träna, bra kost och vila. Återhämtning är A & O för att kroppen ska orka med alla mentala och fysiska utmaningar vi får i vardagen. Är din kropp och ditt sinne starkt så kommer du hantera allt som sker på ett lugnt, balanserat och klokt sätt.

Uppgift:

Vilka blir dina återhämtande rutiner under 2018?

När och hur ska du genomföra dom?

10.Håll det du lovar.

Främst till dig själv men även till andra. Om du inte gör det ställ dig frågan varför? Du kan alltid omförhandla, ändra dig, be om ursäkt, kompensera eller hitta ett annat alternativ till ett löfte du har gett, men gör det inte till en vana. Det bästa sättet att undvika att du sviker löften är att du säger NEJ från början om det inte känns bra. Att hålla det du lovar gör att människor känner tillit och förtroende för dig, både personligt och professionellt. Tänk efter innan du svarar och känn verkligen in vad du innerst inne vill.

Uppgift:

Håller du det du lovar eller brukar du svika dina löften?

Vad lovar du dig själv inför 2018?