Se dig omring i ditt hem, vad ser du?

Vilka saker omger du dig med? Möbler, tavlor och elektrnikprylar.

Hur gamla är de? Har du nyligen köpt nytt?

Genomsnitts personen idag lägger 9 timmar per dag på ett arbete, upptill 2 timmar att ta sig dit, 1 timme till hushållsuppgifter, 1 timme att ta sig i och ur sängen, 3 timmar per dag framför tv:n och 8 timmar i sängen. (Dessa siffror är inte fakta utan en beräkning) om dessa stämmer är det inte så konstigt att vi är stressade och har en stressad ekonomi.

Vi åker till våra jobb i en bil vi leasar och spenderar 9 timmar på ett jobb vi inte alltid tycker om för att åka hem till ett hus vi inte äger som vi fyller med saker för att imponera på våra vänner.

Se dig om igen i ditt hem, vilka saker äger du? hur mycket tid har du betalat för din nya platt tv?

En privat anställd man tjänade 2015 i genomsnitt 27 700 kr före skatt. dvs ungefär 117 kr efter skatt per timme. En medel platt tv kostar ca 9900 kr vilket motsvara ca 85 timmars arbete. En hel halvtidstjänst under en månad. En vanlig medelklass bil kan du leasa för ca 3000 kr per månad vilket är ca 26 timmar. Och ditt kreditinköp i somras för endast 3500 kr motsvarar 30 timmar. Vad kostar tex sin nya fina soffa? 150 timmar mer eller mindre? Och vi har inte ens pratat om de andra kostnaderna för att ta dig till jobbet för att tjäna pengarna som ska betala för din livsstil.

Och vad gör vi för att få ihop pusslet? vi gör in med mer kraft, mer tid och mer stress. Vi jobbar extra, jobbar över och belastar våra kreditkort och trampar oss djupare ner i skuldträsket. Vi fortsätter trotts att vi egentligen inte skulle handla mer att göra det, vi vill inte skilja oss från vår agrannar. Barnen behöver ett nytt spel och vi betalar egentligen inte med pengar, vi betalar med tid. Tid som inte går att få tillbaka. Tid som tas från familj, vänner och våra drömmar. Vi drömmer om sommar och semester och hamnar i tidsnöd. Mer kraft, mindre tid.

Vår livstil är kostsam inte minst när vi ska bjuda vänner på mat, vi vill ju inte anses som snåla och vi fick ju så god mat hos dem sist. Vinet ska vara vällagrat och desserten exotisk. Vi uppehåller en fasad fast vi egentligen är slutkörda, mentalt och emotionellt. Som tack för middagen får vi ännu en vas som vi ställer in  i skåpet tillsammans med de andra.

En  amerikansk studie från Princeton University har också visat att ju mer en person tjänar desto gladare blir den personen – upp till en viss gräns. Vid en lönenivå på cirka 40 000 kronor i månaden planar lyckokänslan ut. Och lyckan som pengar ger är helt beroende av vad hur du använder dem, menar forskarna. Lägger du pengarna på ren konsumtion av materiella saker är lyckan kortvarig.

Pengar förknippas ofta med framgång och status, fast vi jämför oss med den som har mer i fickan och det driver oss att jaga efter en högre lön för att kunna hålla samma tempo. Och den jakten gör ingen  lycklig. Däremot kan pengar användas till att köpa upplevelser som du delar med andra, som en resa eller en kurs, och då bidrar det till lyckan på ett mer långsiktigt sätt, menar forskarna. Andra studier där man sökt sambandet mellan tid, pengar och lycka har visat att människor generellt upplever större lycka då man spenderar tid med nära och kära i stället för att arbeta­ – och att människor som är fokuserade på pengar glömmer bort detta och väljer att arbeta i stället för att umgås med andra.